CONSELLS PRÀCTICS PER TREBALLAR ELS ESCACS EDUCATIUS A L’ AULA.

CONSELLS PRÀCTICS PER TREBALLAR ELS ESCACS EDUCATIUS A L’ AULA.

Si algú ha pensat que els Escacs Educatius en horari lectiu a l’escola és que els nens juguin partides i més partides d’escacs cada vegada que tenen la sessió d’escacs educatius va molt equivocat!

Els escacs a l’escola en horari lectiu tracta de guiar els alumnes a través d’un joc en destreses que després podran aplicar a altres àmbits de la seva vida. Així, sobre el tauler aprenen organització, predicció, previsió i desenvolupen la capacitat d’establir conjectures i hipòtesis. 

En un món en què les xarxes socials s’han convertit cada actuació en potencialment universal, els nens i adolescents necessiten desenvolupar un alt grau de pensament crític des d’edats molt primerenques. Les seves actuacions tenen conseqüències que escapen completament del seu control. Els escacs els ajudarà a fer seu l’hàbit de pensar en els següents moviments abans de donar cap pas.

ESTRATÈGIES PER ENSENYAR A JUGAR ALS NENS

Les regles de els escacs són complexes i per aquest motiu s’han d’ensenyar de manera progressiva, donant temps als nens a assimilar cadascun dels moviments de les peces.  Per a això és important proposar-li a l’infant jocs en què practiqui el moviment de cada peça conforme vagi aprenent. Sens dubte, el joc d’escacs és bo per al cervell, però molts pares es pregunten com no perdre ensenyant tantes regles abans de començar a jugar, ja que aquest procediment pot fer que el nen perdi la motivació.

Perquè això no passi hi ha alguns trucs per ensenyar a jugar a escacs als nens:

  • 1. Tracta cadascuna de les peces de l’escacs com si fossin persones. Utilitza la imaginació perquè aprengui el nom de cada peça segons la seva forma.
  • 2. Situa al tauler perquè aprengui la seva col·locació. Deixa-li les blanques i col·loca tu en ordre les negres mentre ell t’imita.
  • 3. Ensenya-li el que cadascuna de les peces de l’escacs és capaç de fer de manera visual, salts, recorreguts en línia vertical, horitzontal, diagonal … No li t’avorreixis amb regles, fes els moviments sobre el tauler, mentre se’ls comptes.
  • 4. Mostra-li com es mouen i com mengen. Per explicar-ho és millor començar per ordre, primer els peons, després la torre, l’alfil, la dama, el rei i finalment el cavall que és el més difícil.
  • 5. Repassa abans d’ensenyar alguna cosa nova. Començar amb el que acabem d’aprendre és un estímul positiu per aprendre el següent pas i és una forma molt eficaç per iniciar una nova lliçó. Això és millor fer-ho d’una en una, sense la resta de les peces en el tauler.
  • 6. Utilitza un llenguatge molt senzill. L’objectiu és que el nen / a t’entengui sense perdre a l’utilitzar frases complexes o amb retòrica.
  • 7. Assaja partides. A jugar s’aprèn jugant, de manera que com més aviat pugueu començar molt millor. És la millor manera de recordar els moviments de cada peça i aprendre sobre el tauler les conseqüències de cada moviment amb l’actuació del teu contrincant.