MATERIAL PER TREBALLAR A L’AULA

BLITZ TACTICS
blitztactics.com és una plataforma web associada a Lichess.org, comptant amb la mateixa filosofia: de codi lliure i gratuïta.

TEXTO COMPLETO 1 AJEDREZ PARA LA ENSEÑANZA PRIMARIA .PDF

El presente libro va dedicado a cualquier docente en especial, pero en especial al docente especialista en esta materia, ya que esta área, por su carácter ludico y por el tipo de contenidos que trata, es el escenario más idóneo para poner en practica el ajedrez

APRENDER JUGANDO, el nuevo proyecto Erasmus+, del cual el Colegio Caude es coordinador principal.

El proyecto consiste en la creación de un recurso didáctico de ejercicios basados en los juegos de Ajedrez y Encuentrapalabras y adaptado a un formato TIC para contribuir de manera eficaz a la adquisición de habilidades claves en los niños de edades comprendidas entre los 4 y los 11 años, de acuerdo con el currículo establecido para Matemáticas y Lengua.

Dichos ejercicios tendrán un formato interactivo audiovisual, de carácter lúdico, de manera que el alumno pueda asimilar y adquirir las competencias proyectadas mientras juega, interactuando con el recurso con la ayuda del profesor.

Classes d’escacs interactius, concursos, vídeos, jocs i trencaclosques per a nens jugar a escacs contra l’ordinador llibres d’escacs en línia per als nens – descarregar i imprimir
Un lloc d’escacs únic per a nens, professors i pares
Creador, autor i administrador de webs: 
Richard James

Curso completo de ajedrez.
EL TABLERO MAGICO
El tablero mágico es una recopilación sistemática de los diversos tipos de juegos, pasatiempos y rompecabezas, surgidos alrededor de ese ‘cuadrado mágico’ que es el tablero de ajedrez y de esos ejércitos en miniatura que son sus piezas
.https://ajedretecasite.files.wordpress.com/2017/10/el-tablero-magico21.pdf

Invitamos al lector a que trate de resolver las siguientes baterías de problemas divididos por temas tácticos y con los que, además de medir su habilidad táctica, podrá reforzar de una manera amena los diferentes motivos combinativos explicados en el curso. Todos los ejercicios han sido especialmente seleccionados y son altamente aleccionadores ¡Ánimo y suerte!

Otras actividades a realizar en ciclo inicial

Prezzis per aprendre a jugar a escacs i treball interdisciplinar

/https://escacsdecolors.webnode.es/escacs-prezzi/
La colección “Aprendemos a pensar jugando” facilita la incorporación del ajedrez al
currículo escolar, de un modo sencillo y eficaz, convirtiéndolo en una herramienta
transversal.
Observatori d’Escacs i Educació de la Universitat de Girona “UdG”
ajedrezdecolores.webnode.es Ramon Pérez
Ajedrez a la esculela
Miriam Monreal
ESteban Jaureguizar Ajedrez para la Convivencia
Xavier Garcia Bou Todos juegan y todos ganan
Jordi Franquet Sant Bernat Chess. Escola Sant Bernat Calvó de Vila-seca.
123ajedrez.com


AJEDREZ_DESAFIOS_

PARA_NINOS

Para los niños, el ajedrez es una actividad estimulante y divertida.
Para padres y educadores, el ajedrez es un medio para ayudar al
niño a desarrollar la paciencia, la autoestima, las habilidades del
pensamiento lógico y la capacidad de concentración.

Juga una partida contra el programa FRITZ

PROJECTE MATE ERASMUS-SOFTWARE

La Universitat d’Economia i Innovació de Lublin convida a escoles primàries, clubs d’escacs així com a professors i experts en escacs a participar en proves de programari lliure modular, donant suport a les habilitats cognitives i d’escacs d’estudiants d’escoles primàries. L’eina va ser desenvolupada per experts, investigadorsd’universitats d’Espanya, Lituània i Polònia.

http://mate.wsei.eu/es

Previament el mestre d’escacs ha d’haver fet la inscripció i et Donarà el nom de l’usuari i contrassenya.

– Cliqueu a Training

– Usuari proporcionat pel mestre d’escacs: ES-A-S1 -1- 20

RECURSOS
1rLa llegenda del rei i el savi: Vídeo de mà de contes
Partides de peons: es posen 8 peons blancs contra 8 peons negres a l’escaquer. Guanya qui captura més peons.
Variant 1: guanya qui arriba 1r amb el peó al final del tauler.
Variant 2: es varia el nombre de peons per posar-ho més difícil. (5 peons vs 5 peons, 3 peons vs 6 peons si algú és més bo o li costa més a l’altre). 
Variant 3: afegir taps al mig del tauler i qui capturi els taps amb els peons s’endu punts extra.
El mocador: es divideix el grup classe en 2 grups. Es posa un tauler al fons de l’aula amb dues cadires separades. A sobre d’una cadira hi haurà les peces blanques i a l’altra cadira les peces negres. Els 2 grups d’alumnes es posaran a l’altre extrem de la classe en fila índia. Quan el mestre digui “Peó a b3!” un alumne de cada grup ha de sortir corrent cap a la cadira, agafar el peó del seu color i col·locar-lo a la casella b3 del tauler. Guanya qui posa la peça més ràpid a la casella corresponent. Si es posa la peça a la casella equivocada resta un punt. Guanya l’equip que arriba abans als 10 punts.
Partides d’escacs on-line per a principiants: va molt bé perquè et fa correccions si mous les peces malament. Molt recomanable.
2nMonsterchess: és una web en anglès, molt intuitiva, on els alumnes poden practicar els moviments apresos amb les peces. A la columna de l’esquerra, on posa “ALL GAMES”, hi ha diferents jocs:
PLAY EZCHESS: et permet jugar contra la màquina amb un temps de 10 minuts.
PLAY MONSTER CHESS:  A la columna de la dreta, on posa “LESSONS”, hi ha exercicis mecànics de fàcil a difícil amb les diferents peces. 
PLAY CHECKMATE THE KING:  practicar l’escac i mat amb diferents combinacions de peces.
PLAY FLASH CHESS: necessita el Flashplayer, si s’accepta el programa s’obre sol. Et permet jugar una partida contra la màquina en un tauler tridimensional. Va bé per variar amb els alumnes. Et deixa escollir entre 3 nivells: begginer (fàcil), casual (mitjà), advanced (difícil).
PLAY KINGHT’S TOUR: amb el cavall has de capturar el màxim de pedres precioses del tauler.
TRAININGKID CHESS EVALUATOR: és un test amb diferents activitats. Pots triar de més fàcil a més difícil.
KID CHESS VIDEOS: et dirigeix a la web de kiddchess.com, no ens interessa.
Sopa de lletres: 6 sopes de lletres diferents amb paraules d’escacs.
Joc de les 7 diferències: relacionats amb els escacs.
3rEscacs invaders: Totalment lúdic. És com el space invaders, però amb peces d’escacs.
TROYIS: és una web molt adictiva pels alumnes per praticar el cavall. Es necessita permetre el dispositiu Flash Player. Només es pot jugar 30’ gratis al dia. Comences amb el nivell 1 i vas pujant de nivell. Quan t’eliminen has de tornar a començar des del 1.
Partides contra la màquina:Pots jugar contra diferents personatges famosos, de fàcil a més difícil.
4tEscacs invaders: Totalment lúdic. És com el space invaders, però amb peces d’escacs.
Educachess: Portal d’escacs amb activitats diferents per realitzar puzzles, memorys amb fruites, senyals de trànsit, etc.
Lichess: web d’escacs molt pràctica i funcional amb molts recursos. Es pot realitzar exercicis pràctics, entrenar jugades com l’escac, el mat, la descoberta, l’ofegat, l’enroc, practicar les coordenades, el moviment de les peces i fins i tot jugar partides contra gent d’altres llocs en temps real.
Jclic escacs – matemàtic: Jclic interessant on es treballa el càlcul mental, jocs de memòria, coordenades, simetries, jocs d’observació, àrea i perímetres, polígons regulars i fraccions.
Lichess: web d’escacs molt pràctica i funcional amb molts recursos. Es pot realitzar exercicis pràctics, entrenar jugades com l’escac, el mat, la descoberta, l’ofegat, l’enroc, practicar les coordenades, el moviment de les peces i fins i tot jugar partides contra gent d’altres llocs en temps real.
Jclic escacs – matemàtic: Jclic interessant on es treballa el càlcul mental, jocs de memòria, coordenades, simetries, jocs d’observació, àrea i perímetres, polígons regulars i fraccions.
Problemes matemàtics – escacs: 50 exercicis d’escacs i matemàtiques per a les escoles. A partir de 6 anys.
Partides amb rellotge:  és un rellotge per jugar partides d’escacs amb temps real. Pots triar el temps que tu prefereixis. Molt bona eina!