UN ESTEREOTIP POSITIU: ELS ESCACS MILLORA LES HABILITATS DE LA MENT

UN ESTEREOTIP POSITIU: ELS ESCACS MILLORA LES HABILITATS DE LA MENT

Article sobre els escacs a Armènia, per Ruben Aghuzumtsyan i Sona Poghosyan, traduït per Dr. Uvencio Blanc | A la foto: la final del Campionat d’Armènia d’Escoles Primàries 2019 | Foto: Acadèmia d’Escacs d’Armènia

  • Percepció, atenció, memòria, anàlisi i síntesi, pensament lògic matemàtic, pensament crític, resolució de problemes, presa de decisions, control emocional i autoestima, són algunes de les habilitats que poden ser estimulades pels escacs.
  • Els escacs gaudeix d’una gran popularitat entre els nens d’Armènia; i és probable que altres assignatures rebin un nivell d’interès similar per part dels alumnes, si també s’organitzen a través de el joc.
  • El professor Aghuzumtsyan subratlla la importància de garantir que els pares entenguin que els escacs s’ensenya a les escoles no per preparar els nens perquè es converteixin en futurs jugadors, sinó per promoure un desenvolupament integral de les seves capacitats cognitives.

Pel que fa a l’aspecte social, també s’ha observat que grups d’escolars que estudien escacs regularment, tendeixen a: reconèixer a acceptar de normes, acceptar i tolerar diferents idees i punts de vista; col·laborar amb el treball en equip, acceptació de la derrota com una oportunitat per aprendre, reconèixer el silenci com un dret compartit, etc.

Sobre aquest tema els psicòlegs armenis Ruben Aghuzumtsyan i Sona Poghosyan, han desenvolupat una investigació amb escolars d’Armènia, en la qual expliquen com l’estudi sistemàtic de els escacs té un impacte positiu en el desenvolupament de les més importants habilitats de pensament en infants i joves escolars que participen en cursos organitzats d’escacs. 

L’IMPACTE DE L’ESCACS EN EL DESENVOLUPAMENT MENTAL DELS NENS

per Ruben Aghuzumtsyan i Sona Poghosyan

Durant molts anys, l’aspecte psicològic de els escacs ha estat fonamental en les investigacions de Ruben Aghuzumtsyan, professor i director de departament de Psicologia de l’Acadèmia d’Administració Pública d’Armènia. La seva investigació sobre aquest tema ha estudiat les formes en que els escacs pot alleujar l’estrès personal, com les diferents edats aborden l’aprenentatge els escacs per primera vegada i també ha tractat d’identificar els trets mentals que són més vitals per jugar a escacs a el més alt nivell.

Però ara el professor Aghuzumtsyan mira cap a l’educació, i dirigeix ​​a un grup de psicòlegs en la tasca d’establir un enfocament científic darrere del nostre programa d’Escacs a les Escoles a Armènia.

Aghuzumtsyan assenyala que des del principi del programa de la CEI era obvi que els escacs s’inclouria en el pla d’estudis de les escoles no per preparar els futurs jugadors professionals, sinó per promoure el desenvolupament mental dels estudiants. Els estudis ja han demostrat que, a més de reforçar les capacitats cognitives, els escacs té la capacitat de millorar el benestar mental, concretament de promoure la formació de relacions interpersonals estables entre els alumnes.

Els escacs s’ensenya a partir del segon grau a Armènia, i el professor Aghuzumtsyan creu que és l’edat perfecta per començar. Segons ell, els escolars de primer grau només haurien de participar en tres tipus d’activitats: jocs, treballs a classe i activitat física.

Els professors qualificats són els responsables de dur a terme el procés educatiu de l’escacs, i l’èxit i l’eficàcia de el programa depenen en gran mesura de les seves habilitats professionals. Per això, Escacs a les Escoles sempre ha prestat gran atenció a el programa de formació de professors d’escacs.

La posada en marxa de el programa va revelar que calia dotar de tutors a més de 1.200 escoles a Armènia i, naturalment, hi havia dificultats per aconseguir suficients experts en escacs qualificats.

La majoria dels experts als quals es va recórrer no posseïen experiència pedagògica, i era imprescindible cultivar aquestes aptituds psicològiques i pedagògiques en els experts. Per a això, es va publicar un manual de formació que guiava als professionals en la preparació dels seus exàmens de certificació. A més, un grup de psicòlegs dirigits pel professor Aghuzumstyan va visitar les escoles i va donar consells pràctics in situ basats en les seves observacions de les classes. L’eficàcia d’aquest programa de formació va superar les nostres expectatives i va sorgir un patró consistent d’augment de la competència psicològica i pedagògica entre els experts en escacs que van participar.

Conrear aquestes habilitats pedagògiques entre els experts en escacs és fonamental per a l’èxit de el programa, però, en opinió de l’professor Aghuzumtsyan, la característica més important d’un professor d’èxit és una cura i una dedicació innats als nens. Sense una cura genuí, els professors són propensos a cometre greus errors durant la comunicació, i la transferència de coneixements es posa en risc. Aquest humanisme, afirma el professor, és el factor més important en l’ensenyament, i encara que és possible que un professor establert adopti noves tècniques per millorar el procés d’aprenentatge, és menys fàcil que algú aliè a la professió docent obtingui les habilitats necessàries per tenir cura a el màxim de les seves alumnes.

Com una altra faceta de la promoció de l’escacs en l’educació, el professor Aghuzumtsyan també considera important fer un seguiment de l’canvi d’actitud dels pares cap els escacs en l’entorn escolar. Subratlla la importància de garantir que els pares entenguin que els escacs s’ensenya a les escoles no per preparar els nens perquè es converteixin en futurs jugadors, sinó per promoure un desenvolupament integral de les seves capacitats cognitives. Un altre dels reptes a l’hora de promoure l’ús de els escacs com a eina educativa resideix en la qualitat de la feina feta amb els nens.

Quan es va posar en marxa Escacs a les Escoles, es va formar un grup de psicòlegs sota la direcció de Sona Poghosyan -professora de l’Acadèmia d’Administració Pública de Armènia- que va realitzar observacions de les classes a les escoles participants de tot el país. Una de les seves observacions va consistir en comparar els progressos de dos tipus diferents de professors: els que es van especialitzar primer com a educadors i els que es van incorporar a el programa com experts en escacs. Els psicòlegs també es van dedicar a identificar i determinar les qualitats clau que ha de tenir el professor d’escacs ideal mitjançant una enquesta en què van participar 300 professors d’escacs de cinc províncies diferents d’Armènia.

Els resultats van apuntar sistemàticament a la sensibilitat dels professors com un d’aquells trets essencials; un professor sensible als sentiments i emocions dels seus alumnes crea una atmosfera molt més lliure i tranquil·la per als seus estudiants.

Paral·lelament a el seguiment dels professors, també es va examinar el progrés dels alumnes (inclosos els que no van aprendre escacs en les seves classes) durant el procés de quatre anys que va començar el 2011 i va acabar en 2014. Poghosyan presentar les conclusions de l’estudi en una conferència celebrada el 2016 a Tsaghkadzor, i els resultats van ser summament encoratjadors: els alumnes que van obtenir millors notes en escacs, de mitjana van rebre també millors notes en altres assignatures. Aquests resultats estan d’acord amb un important conjunt d’investigacions que demostren que, a més de contribuir a el desenvolupament cognitiu i creatiu, els escacs té un impacte addicional en la concentració, la voluntat i la memòria dels nens. Naturalment, aquests són trets essencials per a qualsevol alumne de l’escola.

De cara a el futur, queden moltes qüestions per plantejar -i per respondre- en l’àmbit de l’educació de els escacs. El professor Aghuzumtsyan i Sona Poghosyan subratllen que, si bé les línies d’investigació actuals han de mantenir el seu impuls, també hi ha potencial per incorporar enfocaments mèdics i neurològics. No obstant això, la introducció de l’escacs en el programa escolar ha permès generar una quantitat considerable d’investigacions psicològiques, sociològiques i pedagògiques. Els seus enfocaments innovadors i els seus intrigants descobriments han suscitat un gran interès entre els col·laboradors de l’estranger.

font:

Aghuzumtsyan, R. i Poghosyan, S. (2019). “L’impacte dels escacs en el desenvolupament mental dels nens” . Escacs a les escoles armènies. A càrrec de Tatev Khachatryan.