Alguns alumnes ascendiran al nivell de saber jugar a escacs amb facilitat, i d’altres no. però els resultats recents de l’aprenentatge de la ciència 

mostren que els beneficis que els escacs ofereixen als alumnes que no aprenen amb facilitat poden tenir un impacte molt més gran en les seves vides futures,  si pots atraure’ls i retenir-los al programa el temps suficient  per donar-los la base de pensament que tenen necessitat.” 

The chess school

 

Els escacs educatius que es realitzen a les Escoles FEDAC  pretén utilitzar els escacs específicament 

per millorar el desenvolupament de les habilitats de la funció executiva en tants nens com sigui possible, 

especialment en els nens que més necessiten aquest desenvolupament .

 

Per això en les Escoles FEDAC…Tothom desenvolupa una base sòlida de coneixements bàsics d’escacs, ensenyats i apresos d’una manera que els prepara adequadament per aplicar-los de manera reflexiva, de manera que cada moviment es converteixi en una manera de practicar el pensament amb èxit.

És més important motivar i recompensar l’esforç d’aprenentatge de tothom!

 

El nostre material d’aprenentatge està format per lliçons ben estructurades que proporcionen el context i la discussió que permeten als alumnes veure les situacions des de moltes perspectives diferents. I per ajudar als alumnes a generalitzar els processos de pensament que estan aplicant als escacs, a la resolució de problemes requerits en altres llocs de la vida, la conversa sempre ha de subratllar que les estratègies de pensament que funcionen per als escacs també funcionaran per a la vida .

Aquesta estratègia educativa crítica de proporcionar informació, context i perspectiva maximitza la possibilitat que, a qualsevol nivell d’habilitat, cada moviment pugui tenir èxit. Una vegada que la base del coneixement és prou sòlida, cada moviment es converteix en una oportunitat per aplicar alguna cosa après a una decisió que cal prendre. En última instància, fins i tot si no es guanya el joc, cada moviment que s’aplica amb èxit el coneixement a la resolució de problemes es converteix en el procés positiu que impulsa el desenvolupament d’habilitats cognitives en curs i manté els estudiants de tots els nivells d’habilitats motivats per seguir amb el  programa.

El principi fonamental a seguir és que l’alumne pugui jugar el més aviat possible. Això vol dir que, en una fase inicial, convé proporcionar només aquelles regles realment indispensables per poder jugar al joc (moviment de les peces, com capturen, escac i escac i mat). El motiu fonamental és que ens trobem davant d’alumnes, amb una atenció limitada a períodes curts i no podem pensar que puguin escoltar amb atenció mentre expliquem totes les regles del joc que són nombroses i complexes. A una certa edat, els escacs són un joc i res més i l’alumne bàsicament vol jugar. No hem de córrer el risc d’avorrir-lo des del principi, podríem comprometre el seu interès i il·lusió pel joc. 

Col·locació de les peces i l’escaquer